Of je nu wilt inloggen bij DigiD of de Belastingdienst: om je online veiligheid te waarborgen, heb je een sterk wachtwoord nodig. Maar hoe weet je of je een sterk wachtwoord hebt? En hoe zorg je ervoor dat je je wachtwoorden makkelijk kunt onthouden? In dit artikel geven we je vier tips.
1. Maak je wachtwoord zo lang mogelijk
Wanneer je je nieuwe wachtwoord kiest, wordt vaak al aangegeven dat je minstens 8 tekens moet gebruiken. Hiermee bedoelen ze letters, cijfers en leestekens. Maar meer is hierbij altijd beter. Hoe meer tekens, hoe lastiger het is om je wachtwoord te achterhalen. De Consumentenbond ontdekte bijvoorbeeld dat een wachtwoord 80 miljoen(!) keer zo sterk is wanneer je gebruikmaakt van 12 tekens in plaats van 8 tekens.
2. Wissel af tussen hoofdletters, cijfers en leestekens
Betrouwbare platforms vragen je als gebruiker altijd om minstens één hoofdletter, één cijfer en één leesteken toe te voegen aan je wachtwoord. Verval niet in een makkelijk te raden wachtwoord als ‘Naam1!’, maar kies bijvoorbeeld voor de naam van je eerste huisdier, het huisnummer van je jeugdwoning en plaats het teken op een onverwachte plek. Denk bijvoorbeeld aan: ‘K@tM!n0us12’. Ook een optie: kies een zin uit je favoriete kinderliedje en vervang hierbij enkele letters voor tekens en cijfers. Bijvoorbeeld: ‘@lt!jd1sK0rtj@kjez!3k’.
Let op: gebruik geen privacygevoelige informatie in je wachtwoord, zoals je naam, geboortedatum of adres.
3. Gebruik voor elk platform een nieuw wachtwoord
Niet onbelangrijk: kies voor elk platform een nieuw wachtwoord. Mocht er toch onverhoopt een datalek zijn bij één platform, dan blijven je andere accounts beschermt.
4. Verander je wachtwoorden regelmatig
Vergeet je wachtwoorden niet minstens éénmaal per jaar te veranderen. Dit verkleint de kans dat internetcriminelen je account kunnen hacken. Plan hiervoor een vast moment in, zodat je het niet vergeet. Bijvoorbeeld elk jaar in de derde week van november.
Hoe onthoud ik mijn wachtwoorden?
Je bent onwijs trots op de wachtwoorden die je hebt bedacht. Het probleem? Ze zijn niet alleen lastig te raden, maar ook lastig te onthouden. Een handige tip is om een wachtwoord- of passwordmanager te gebruiken. Dit is een veilige digitale kluis, waarvoor je nog maar 1 sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. De Consumentenbond heeft 12 gratis én betaalde passwordmanagers uitgetest. Je kunt hier meer lezen.