accuduur verlengen laptop

5 tips om de accuduur van je laptop te verlengen

Zit je middenin een mailtje of goede film, valt ineens je laptop uit. En dan is er nét geen stopcontact in de buurt. Het is een frustratie voor velen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de accuduur van je laptop kunt verlengen. Wij geven 5 tips.

1. Zet de helderheid van je scherm lager

Het beeldscherm van je laptop (of tablet) vraagt veel van je accu. Zet daarom de helderheid van je scherm eens lager wanneer je de accuduur van je laptop wil verlengen. Ontdek het zelf door op het icoon van de batterij te klikken in de taakbalk (rechtsonderin). De meeste laptops tonen een tijdsindicatie hoe lang je je digitaal apparaat nog kunt gebruiken zonder aansluiting op de netstroom. Wanneer je de helderheid van je scherm verlaagt, zal je zien dat de resterende tijd langer wordt.

2. Sluit applicaties af die je niet gebruikt

Van het automatisch updaten van verschillende applicaties tot aangesloten zijn op een wi-finetwerk. Het lijken onschuldige zaken die op de achtergrond plaatsvinden, maar het kost je accu veel energie. Update daarom alleen je applicaties wanneer je aangesloten bent op de netstroom. En zet je wi-fi uit wanneer je die niet direct nodig hebt.

Verschillende streamingsdiensten, zoals Netflix en Spotify, maken het mogelijk om offline gebruik te maken van hun diensten. Simpelweg door de gekozen film, serie, album of podcast te downloaden. Slim om te doen voordat je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar je volgende bestemming gaat. En wil je in de trein je inbox bijwerken? Stel alle mailtjes op, sla ze op in concepten en verzend ze in één keer wanneer je weer aangesloten bent op de netstroom.

Accuduur verlengen laptop
Accuduur verlengen laptop

3. Hang je laptop niet pas aan de oplader wanneer deze helemaal leeg is

Wist je dat je de accu van je laptop gemiddeld 1000 oplaadcycli heeft? Eén oplaadcycli wordt geteld wanneer je de accu één keer volledig laat leeglopen en weer oplaadt. Volgens experts is het voor de duurzaamheid van de accuduur daarom het beste wanneer je hem aansluit op de netstroom als de batterijcapaciteit rond de 30 procent zweeft. Je accu helemaal leeg laten lopen kan de accu namelijk zelfs beschadigen.

Laad je je laptop vervolgens van 30 tot 70 procent op, dan kost je dat niet eens een halve oplaadcyclus. Dit zorgt ervoor dat je accu minder snel veroudert en jij er langer van kunt genieten.

4. Berg geen volle accu op

Het is een feit dat laptopaccu’s hun capacaciteit sneller verliezen als ze volledig zijn opgeladen. Gebruik je je digitaal apparaat langere tijd niet? De Consumentenbond tipt dat de accu tussen de 40% en 60% opgeladen zou moeten zijn als je de laptop een maand of langer niet gebruikt. In dit geval zou het capaciteitsverlies beperkt blijven.

Het heeft overigens geen positieve invloed op je accuduur om je digitaal apparaat voor langere tijd op te bergen. Ook wanneer je je digitaal apparaat niet gebruikt, verliest de accu zijn lading. En zoals eerder aangegeven is volledige ontlading óók slecht voor de accu.

5. Gebruik zo min mogelijk externe apparatuur

Net zoals het energie kost om applicaties te laten draaien op de achtergrond, kost het de accu ook veel energie om externe apparatuur in verbinding te houden. Denk bijvoorbeeld aan externe apparatuur die zijn aangesloten via de USB-poort, zoals printers, muizen, speakers, koptelefoons en USB-sticks. Heb je ze niet nodig? Koppel ze dan los.

Digitaal meedoen is geen luxe. Het is een basisbehoefte.

De non-profitorganisatie Allemaal Digitaal vindt dat iedereen gelijke kansen moet krijgen om zich betrokken te voelen in onze samenleving. Inmiddels hebben wij al ruim 5000 laptops en tablets ingezameld, opgeknapt en uitgedeeld aan kwetsbare groepen die dit het hardst nodig hebben. Denk hierbij aan kinderen die opgroeien in armoede en eenzame ouderen. Lees hier meer over onze missie en volg ons ook op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven.

Scroll naar boven