Ambassadeur Ed Alting Siberg

Ambassadeur Allemaal Digitaal

Ed Alting Siberg: “De maatschappelijke behoefte aan laptops is veel groter dan gedacht

Allemaal Digitaal is een eigen stichting geworden; voormalig directeur en nu ambassadeur van de stichting Ed Alting Siberg vertelt. Met zijn decennialange ervaring in het refurbishen van laptops wil hij Allemaal Digitaal verder laten groeien en professionaliseren. Zijn belangrijkste focus: méér laptops regelen bij het bedrijfsleven. “Ik schat dat er in Nederland vraag is naar 800.000 betaalbare laptops.”

Een publiek-privaat initiatief

Allemaal Digitaal ontstond als een publiek-privaat initiatief bij het uitbreken de coronapandemie. Doordat iedereen van het ene op het andere moment moest thuisblijven, ontstond een acute behoefte aan laptops en tablets bij mensen met minder financiële middelen. Alleen dán kon je blijven werken, onderwijs volgen of communiceren met de buitenwereld.

Welzijnsorganisaties namen contact op met de branchevereniging NLdigital: konden zij helpen om betaalbare laptops te organiseren? Daarop ontstond Allemaal Digitaal: een samenwerking van NLdigital, Alliantie Digitaal Samenleven, Recover-E, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties. In 2020 en 2021 doneerden zij samen meer dan 10.000 afgeschreven zakelijke laptops aan mensen die niet in staat waren om zelf een nieuwe laptop of tablet te kopen.

Structureel probleem

Inmiddels blijkt de maatschappelijke behoefte aan betaalbare laptops blijvend en structureel. “Al vóór corona kampten mensen met problemen doordat ze waren afgesloten van de digitale samenleving,” vertelt Alting Siberg. “Door de pandemie is dit probleem aan de oppervlakte gekomen. De maatschappelijke behoefte aan laptops blijkt veel groter dan gedacht. Ik sprak onlangs met de gemeente Amsterdam; alleen daar is er al behoefte aan 80.000 betaalbare laptops. In heel Nederland schat ik de vraag op 800.000.”

Toegang hebben tot technologie is in rap tempo veranderd van een luxe in een basisbehoefte, legt Alting Siberg uit. “Om onderwijs te volgen of om zaken te regelen met de overheid of het bedrijfsleven, is het steeds vaker noodzakelijk om digitaal verbonden te zijn. Zonder laptop, tablet of smartphone kom je niet ver in Nederland. En hoewel digitale middelen de afgelopen jaren steeds goedkoper zijn geworden, is de aanschaf van een nieuw apparaat voor een aanzienlijke groep mensen nog altijd buiten bereik.”

Laptops klaarmaken voor gebruik

Alting Siberg raakte betrokken bij Allemaal Digitaal wegens zijn kennis en kunde in het ‘refurbishen’ van zakelijke laptops. Als oprichter van Siso IT services heeft hij meer dan dertig jaar ervaring in het gebruiksklaar maken van tweedehands laptops. Door data te ‘wipen’, reparaties uit te voeren, nieuwe software te installeren en garanties te geven is een laptop klaar voor een nieuwe ronde. Maar bij het doneren van laptops voor sociale doeleinden komt nog meer kijken.

“Voor het doneren van laptops moet je zicht hebben in zowel de vraag- als de aanbodkant,” vertelt Alting Siberg. Bij bedrijven moet er eerst intern overeenstemming zijn dat afgeschreven laptops worden gedoneerd, in plaats van vernietigd of geveild aan de hoogste bieder – die laatste twee opties zijn op dit moment bij grote bedrijven de norm. Bovendien moet er intern een logistieke operatie op gang worden gebracht zodat de apparaten op een bepaald moment klaarliggen. Tot slot willen bedrijven er zeker van zijn dat er geen bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen. Het refurbishment-proces van Allemaal Digitaal garandeert bedrijfslaptops op een veilige en professionele manier klaar worden gemaakt voor een nieuwe ronde.

Aan de vraagkant is het van belang dat het juiste type apparaat met de juiste software en de juiste ondersteuning terechtkomt bij de juiste persoon. Hierbij komt de nodige coördinatie kijken, waarbij Allemaal Digitaal nauw samenwerkt met maatschappelijke organisaties. “Zij komen achter de voordeur en weten het beste waaraan behoefte is,” vertelt Alting Siberg.

Ambitie: zo snel mogelijk opschalen

De ambitie van Allemaal Digitaal is om de komende jaren verder te groeien en te professionaliseren. De eerste prioriteit is om snel zo veel mogelijk laptops te organiseren. “Dit jaar minstens 5.000,” zegt Alting Siberg. “Al komt dat nog lang niet in de buurt van de totale behoefte – 5.000 is een realistisch doel voor nu.” Hij richt zich daarom op grote bedrijven, om in één keer grote batches te krijgen. Dat maakt de logistiek zo efficiënt mogelijk.

Waar Allemaal Digitaal eerder om eenmalig donaties vroeg, wil Alting Siberg zich op structurele overeenkomsten richten. “We willen bedrijven zo ver krijgen dat ze standaard hun afgeschreven laptops doneren,” aldus Alting Siberg. “Het liefst willen we al afspraken maken op het moment dat het bedrijf de laptops aanschaft. Zo kunnen we vooruitplannen en opschalen. En transformeert Allemaal Digitaal van een ad hoc initiatief naar een geoliede machine.”

Tot slot wil Allemaal Digitaal investeren in partnerschappen. Alting Siberg helpt hierbij. “Alleen een laptop geven is in veel gevallen niet genoeg om mensen écht te helpen,” legt hij uit. “Sommige mensen hebben geen geld voor een internetverbinding. Daarom hebben we een pilot lopen met KPN, T-mobile en VodafoneZiggo, die samen honderden wifipunten hebben gedoneerd. Daarnaast is er regelmatig behoefte aan hulp bij digitale vaardigheden en is er een servicedesk voor eventuele latere reparaties. Daarvoor werken wij samen met gespecialiseerde partners. Het dichten van de digitale kloof is een gigantisch project: je hebt een hele keten nodig.”

Oproep: doneer afgeschreven laptops structureel

Lotte de Bruijn, directeur NLdigital, is voorzitter van stichting Allemaal Digitaal. “Digitalisering is de basis van een duurzame groei van welzijn en welvaart,” vertelt zij. “Ik geloof dat we alleen het volle potentieel van digitalisering kunnen benutten als iedereen mee kan doen. Daarom sta en ga ik voor gelijke kansen en gelijke toegang. Digitaal voor, door en met iedereen.”

De nood is hoog; maatschappelijke organisaties staan te springen om betaalbare laptops. “Onze uitdaging is dat de vraag eindeloos veel groter is dan het aanbod,” vertelt Alting Siberg. “Mijn oproep aan bedrijven is daarom: meld je bij ons en doneer wat je kunt. Het doneren van laptops is relatief eenvoudig en goedkoop, en je kunt er levens mee veranderen. Dus: neem je verantwoordelijkheid en sluit je aan bij Allemaal Digitaal.

Laptops doneren?

Met de donaties van bedrijfslaptops- en tablets maken we digitale toegang voor iedereen in Nederland bereikbaar. Digitale toegang is geen luxe. het is een basisbehoefte.

Scroll naar boven