“De laptops die we uitdelen worden echt met tranen ontvangen” – bezoek aan Wijkz en JIT

Sinds het bestaan van Allemaal Digitaal heeft Wijkz honderden laptops uitgedeeld. Dit doen ze o.a. in samenwerking met het Jeugd Interventie Team. Op woensdag 19 juni brachten we (Allemaal Digitaal) samen met een aantal ambassadeurs een bezoek aan Wijkz en JIT. Jeugd- en jongerenwerkers Diane, Jamal en Yvonne vertelden over hun werk en de inzet van Allemaal Digitaal laptops.

We worden ontvangen in Wijkcentrum Moerwijk, dat zich bevindt in de gelijknamige wijk. Een Haagse ‘aandachtswijk’ omdat er relatief veel armoede heerst. “Maar er zijn hier juíst ook heel veel vrijwilligers die zich inzetten binnen de wijk,” vertelt jeugdwerker Diane. Wijkz runt verschillende projecten om bewonersparticipatie te stimuleren. Zo is er een computerclub waar een aantal mannelijke buurtbewoners helpt met het beantwoorden van technische vragen over de computer. Daarnaast zijn er verschillende projecten gericht op de jeugd en jongeren in de wijk.

“De laptop heeft het gezin echt onwijs geholpen”

De meeste laptops komen terecht bij gezinnen met schoolgaande kinderen. Walaa, één van de ontvangers vertelt: “Wij komen uit Egypte. Ik heb een zoon van 9 en een dochter van 6 jaar. De laptop wordt gebruikt om schoolwerk op te maken. Zo doen mijn kinderen er rekenopdrachten op en kunnen ze in contact blijven met vriendjes en familie. Ook helpt de laptop ons met het leren van de Nederlandse taal. We kijken en luisteren naar Nederlandse video’s op YouTube.”

“De laptop heeft het gezin onwijs geholpen,” vult Diane aan. “Het uitdelen van de laptops is altijd super leuk om te doen. Je zou de reacties eigenlijk eens moeten zien. Het is een mix van verbazing en blijdschap.” “De laptops worden echt met tranen ontvangen,” voegt Yvonne van het JIT toe.

“Is deze laptop echt voor mij?”

Het JIT werkt vaak met jeugd die een laptop voor school nodig heeft maar op zichzelf is aangewezen. De kinderen hebben vaak geen of slecht contact met hun ouders, komen uit de jeugdzorg of leven op straat. Hierdoor hebben ze nooit een financiële buffer opgebouwd en kunnen zich een grote aankoop zoals een laptop niet veroorloven.

Yvonne geeft als voorbeeld een meisje (16) dat voor school een laptop nodig had. Helaas liet haar moeder het afweten om de juiste documenten aan te leveren voor een laptop via Stichting Leergeld. Yvonne hielp het meisje aan een Allemaal Digitaal laptop. Toen ze de laptop overhandigde werd deze vol ongeloof aangepakt: “Is deze laptop echt voor mij?” vroeg het meisje aan Yvonne.

De nieuwste telefoon maar geen laptop

“Hebben de jongeren wel een telefoon?” vraagt één van de ambassadeurs. De jeugdwerkers vertellen dat ouders vaak bewust de keuze maken om wél een smartphone te kopen voor hun kind. “Zodat ze erbij horen. Ze hebben vaak de nieuwste telefoon want dan lijkt het alsof er geen geldproblemen zijn maar ondertussen is er geen geld om een laptop te kopen,” vertelt Yvonne. Op een smartphone is het lastig huiswerk maken en dus komen er kinderen naar Wijkcentrum Moerwijk om te vragen of ze op een laptop huiswerk mogen maken. Het wijkcentrum heeft een aantal laptops hiervoor beschikbaar.

Volgens Jamal is het lastig om er achter te komen of iemand wel of geen laptop bezit. Er heerst vaak schaamte en de problemen worden niet meteen op tafel gelegd. Zo vertelt hij over een jongen die gestrest binnenkwam en zei: “Kan ik hier op een laptop werken?” Pas na een aantal dagen kwam de aap uit de mouw en bleek de eigen laptop van de jongen kapot. Helaas was er thuis geen geld om een nieuwe laptop te kopen. Wijkz heeft de jongen toen een Allemaal Digitaal laptop gegeven om zijn schoolwerk op te maken.

Weinig vertrouwen in instanties

“Als er geen laptop thuis is, hoe doen de ouders het dan met bijvoorbeeld internetbankieren?” vraagt een ambassadeur. “Ze weten vaak niet hoe ze dat moeten doen maar hebben een systeem voor zichzelf bedacht. Ze vragen bijvoorbeeld hun kinderen om dit te doen, omdat zij in Nederland zijn geboren, opgroeien en de taal beheersen. Hierdoor komt er veel druk op het kind te staan, want wat als het verkeerd gaat? Ook is er de angst dat de ouders het zelf niet goed doen omdat ze bijvoorbeeld niet kunnen lezen. E-mails worden door de kinderen voorgelezen en er is geen eigen e-mailadres. Instanties zoals banken of gemeenten worden vaak niet vertrouwd. Ouders hebben een eigen netwerk opgebouwd binnen de gemeenschap en dat netwerk is krachtig. Daar hebben ze juist heel veel vertrouwen in.”

Yvonne voegt toe dat de jeugd waarmee zij werkt vaak ook niet weet hoe ze iets kunnen aanpakken: “DigiD aanvragen, internetbankieren, ze weten niet hoe het werkt en of het geld kost. Post via mijnoverheid.nl begrijpen ze vaak niet”. “Tijdens een koffieochtend heb ik al meerdere keren een mevrouw geholpen met het betalen van haar tandartsrekening. Het doel is dat ze het zelf leert maar er is weinig vertrouwen in andere instanties,” vertelt Diane.

Laptop is noodzakelijk

Ons bezoek aan Wijkz en JIT bevestigt dat toegang tot een laptop noodzakelijk is  om mee te doen in de samenleving. Daarnaast is hulp bij digitale vaardigheden maar ook vertrouwen in de jeugd- en jongerenwerkers van ontzettend groot belang. Gelukkig gaat de hulp van Wijkz en JIT ver. Iets waar we als partner uiteraard erg trots op zijn.

Help mee!

Wil jij dat je afgeschreven bedrijfslaptops bijdragen aan het stimuleren van digitale vaardigheden en inclusie? Doneer ze aan Allemaal Digitaal.

Scroll naar boven