Hoe een gedoneerde laptop Fortune dichter bij haar droom brengt. “Het is zoveel meer dan een apparaat.”

Op haar 17e kwam Fortune (23) alleen naar Nederland vanuit haar geboorteland Kameroen. Vandaag deelt ze haar verhaal, waar een gedoneerde laptop van Allemaal Digitaal de sleutel is naar haar droom: operatieassistent worden.

“Ik ben alleen naar Nederland gekomen.” Dat was een flinke verandering. Fortune stond er helemaal alleen voor in een vreemd land. Ze raakte afgezonderd en werd al snel na haar komst depressief.

“Dankzij hulp van stichtingen en maatschappelijk werk heb ik uiteindelijk mijn plek kunnen vinden,” vertelt ze. Haar plek is een kleine studio met hoge plafonds in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Naast fijne woonruimte heeft ze een baan bij een verzorgingshuis. Maar ondanks haar leuke baan, is ze eenzaam. “Ik ga naar mijn werk, ga weer naar huis en zit daar altijd alleen. Dat is moeilijk.”

Maatje

Door een turbulent leven dat ze al achter de rug heeft, vindt ze het moeilijk om zich open te stellen voor nieuwe mensen. De Rotterdamse Douwers vonden een maatje voor haar. Een 46- jarige vrouw met wie ze wekelijks koffiedrinkt en die echt een verschil maakt in haar leven.

“Zij is een grote steun voor me.” Behalve gezelschap denkt haar maatje ook mee over Fortunes toekomst en praktische zaken.

Fortune’s droom

Het is Fortunes droom om operatieassistent te worden, een ambitie die voortkomt uit haar kinderjaren. “In Kameroen kon ik naar de universiteit. Ik wilde eigenlijk arts worden, maar in Nederland moet ik bij het MBO beginnen. Dat is wel een hele lange weg dus nu wil ik graag operatieassistent worden.” Daarvoor moet ze eerst de opleiding Verpleegkunde volgen.

“Ik wilde graag solliciteren op een werk-leertraject, waarbij je deels werkt en deels studeert. Want ik moet wel mijn vaste lasten kunnen blijven betalen. Helaas ging mijn laptop stuk, waardoor ik geen cv kon maken of kon solliciteren. Ik kom moeilijk rond, en heb geen geld om een nieuwe laptop te kopen.”

Geen laptop

Fortune vraagt niet graag om hulp. “Ik miste de deadline om me in te schrijven voor het traject.” Toen ze met haar maatje over haar dromen sprak, kwam haar droomstudie en haar kapotte laptop ter sprake. “Mijn maatje kent me goed. Ze wilde me eigenlijk geld lenen voor een laptop maar dat kon ik niet van haar aannemen. Want wat als ik het niet terug kan betalen? Toen schakelde mijn maatje de Rotterdamse Douwers in en kreeg ik een laptop via Allemaal Digitaal.”

“Toen ik de laptop ontving, voelde ik een mix van blijdschap en opluchting. Ik kon eindelijk mijn cv updaten en solliciteren,” vertelt Fortune. “Alles staat al klaar voor de volgende sollicitatieronde in september. Ik kan niet wachten!” Met de laptop kan Fortune naar haar droom toe werken en praktische zaken regelen. Zo doet ze haar belastingaangifte op de laptop.

Toekomst

Ondanks de uitdagingen uit haar verleden is Fortune positief over de toekomst, mede dankzij de gedoneerde laptop. “Het is meer dan een apparaat.” Ze is de bedrijven die laptops doneren erg dankbaar. “Waarom zou je het weggooien als je er iemand mee kunt helpen? Veel mensen kunnen zich geen nieuwe laptop veroorloven. Dit soort donaties maken echt een verschil. Want je hebt een digitaal apparaat nodig om mee te kunnen doen,” zegt Fortune.

Scroll naar boven