“Het is geweldig dat dankzij onze donatie meer mensen mee kunnen doen.”

Eigen Haard was de eerste woningcorporatie die haar bedrijfslaptops doneerde aan Allemaal Digitaal. Een maatschappelijke én duurzame keuze. Mareike Naumann houdt zich als adviseur woonbeleid bezig met thema’s als innovatie, duurzaamheid en digitale inclusie. Zij weet als geen ander hoe belangrijk toegang tot digitale apparaten is om volwaardig mee te kunnen doen in een samenleving die steeds sneller digitaliseert. “We hopen dat veel woningcorporaties zullen volgen.”

Veel dienstverlening bij woningcorporaties, zoals het reageren op woningen, het ondertekenen van huurovereenkomsten en het indienen van reparatieverzoeken, gebeurt tegenwoordig digitaal. Dit biedt voordelen, maar zeker niet voor iedereen. Mareike legt uit: “Een computer en smartphone zijn essentieel om digitaal vaardig te worden en mee te blijven doen. Tijdens de coronapandemie merkten we dat dit voor veel huurders helemaal niet vanzelfsprekend is. En dan hebben we het nog niet eens over een veilige internetverbinding. Huishoudens met een minimuminkomen zijn hier zo’n tien procent van hun besteedbare inkomen aan kwijt. Voor hen is het echt keuzes maken: doe ik mijn kind op zwemles of geef ik dat geld uit aan veilig internet?”

Laptops doneren

Eigen Haard zet zich al geruime tijd in voor digitale inclusie en heeft onlangs een e-learning ontwikkeld om medewerkers van woningcorporaties bewuster te maken van wat huurders nodig hebben om digitaal zelfredzaam te zijn. Toegang tot apparaten is daarbij een absolute voorwaarde. Via de Alliantie Digitaal Samenleven kwam Mareike in contact met Allemaal Digitaal, en al snel ontstond het plan om laptops te doneren.

Hoewel het idee simpel leek, bracht de uitvoering enkele uitdagingen met zich mee. “Volgens de Woningwet mogen we geen giften doen,” legt Mareike uit. “Maar na uitgebreid overleg kregen we uiteindelijk toestemming van de autoriteit, omdat het om laptops met een zeer geringe restwaarde ging. Hiermee hebben we de weg vrijgemaakt voor andere corporaties om ook hun gebruikte laptops te doneren.” 

Daarna kon eindelijk de eerste donatie plaatsvinden. “We zijn begonnen met 40 laptops en nu doen we een donatie van 600 laptops en ongeveer 100 smartphones.” Voordat de laptops de deur uitgaan, wordt alle data grondig verwijderd. “We nemen geen enkel risico met gegevens. Het is essentieel dat de laptops volledig schoon zijn voordat ze ons pand verlaten,” benadrukt Mareike.

Digi-educatie

Na deze opschoning worden de apparaten via Allemaal Digitaal gedistribueerd naar organisaties zoals Cybersoek in Amsterdam. Cybersoek biedt mensen met een laag inkomen de kans om onder begeleiding hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. “Het gaat verder dan alleen de toegang tot een apparaat,” voegt Mareike toe. “Digi-educatie en begeleiding zijn cruciaal om echt verschil te maken.”

Circulariteit

De donaties van Eigen Haard dragen bij aan zowel de maatschappij als het milieu. “Het is niet alleen de glimlach van de ontvanger die telt,” legt Mareike uit. “We verlengen de levensduur van de apparaten en reduceren ICT-afvalstromen.” Na gebruik worden de laptops volgens Nederlandse standaarden gerecycled, wat verdere verspilling voorkomt. Allemaal Digitaal stimuleert bovendien dat apparaten aan het einde van hun tweede leven opnieuw worden ingeleverd om te voorkomen dat ze in grijze afvalstromen terechtkomen.

Bewustwording

Ook binnen Eigen Haard heeft dit initiatief bewustwording gebracht. Veel medewerkers beseffen nu dat niet elke huurder toegang heeft tot een laptop of smartphone. Mareike hoopt dat andere organisaties volgen. “Het is een relatief eenvoudige stap die een enorme impact heeft. Het is geweldig dat dankzij onze donatie meer mensen mee kunnen doen, en dat we de wereld een beetje beter maken.”

Doneer

Wil je ook laptops doneren? Dan stimuleer je digitale toegang en inclusie. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere wereld.

Scroll naar boven