In 2015 vluchtte Abu Ali vanuit Syrië naar Nederland. Door de oorlog was het leven als Palestijn in dit Arabische land niet meer veilig. Na een paar moeilijke jaren lukte het hem om zijn draai te vinden. Inmiddels werkt Abu als tolk bij Vluchtelingenwerk. Onlangs kreeg hij een laptop via Allemaal Digitaal, waarmee hij hoopt zijn Nederlands nog verder te verbeteren.
“Als Palestijn in Syrië was het leven voor mij niet veilig. Ik woonde in een Palestijnse buurt in Damascus, en overal om me heen was oorlog. Iets simpels als een wandeling naar de bushalte, betekende voor mij dat ik mezelf in gevaar bracht. Ik was mijn leven nergens zeker. Daarom besloot ik in 2015 om alles achter me te laten en naar Nederland te vluchten.”
“De eerste twee jaar in Nederland waren heel moeilijk voor mij. Ik was hier helemaal alleen, had heimwee en miste mijn familie en vrienden enorm. Ik zat bijna alleen maar binnen. Mijn buren nodigden me weleens uit maar omdat ik de taal nog niet sprak, was het lastig om met hen te communiceren. Met gebaren en Google Translate probeerden we met elkaar te praten. Toch miste ik het echte contact.”
Hoe is het?
“Toen mijn buurmeisje op een dag aan mij vroeg ‘Hoe is het?’ en ik niet verstond wat ze zei, ging er bij mij een knop om. Het was tijd om echt Nederlands te gaan leren. In 2017 heb ik een jaar lang alleen maar gestudeerd en geoefend, zodat ik aan het einde van het jaar mijn diploma kon halen. Ik volgde cursussen, las boeken die ik kreeg van mijn goede vriendin Daniëlle en sprak op straat mensen aan die hun hond aan het uitlaten waren, zodat ik Nederlands met hen kon spreken.”
“Het lukte me om dat jaar mijn diploma te halen. Sindsdien gaat het steeds beter met me. Toen ik in Nederland kwam, had ik bijvoorbeeld geen papieren omdat Nederland de Palestijnse nationaliteit niet erkent. Daardoor duurden alle aanvragen die ik moest doen minstens een jaar. In 2019 ben ik genaturaliseerd en kreeg ik een Nederlands paspoort. Daardoor kon ik eindelijk weer echt meedoen.”
Werk als tolk
“Omdat ik beter Nederlands sprak, kon ik ook aan de slag als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Hier werk ik nu als tolk. Dat is heel leuk om te doen. Ik help mensen vanaf hun eerste dag in Nederland. Ik ga mee naar huisbezichtigingen, leg hen uit hoe alles werkt, vertaal huur- en energiecontracten, kijk mee naar verzekeringen en zorg ervoor dat ze toeslagen kunnen aanvragen. Ook ga ik mee naar de huisarts of tandarts, en help ik ouders om hun kinderen in te schrijven op school.”
“Via mijn teamleider bij Vluchtelingenwerk hoorde ik over het aanbod om een laptop te krijgen. Ik had wel een laptop maar die had telkens updates nodig en was heel langzaam. Dat maakte het lastig om bijvoorbeeld op YouTube Nederlandse lessen te volgen. Ik was daarom blij dat ik een betere laptop kon krijgen via Allemaal Digitaal. Nu kan ik thuis en onderweg nieuws lezen, cursussen volgen of YouTube-filmpjes kijken.”
Laptop voor nichtje
“Ik ben niet de enige die van het aanbod gebruik heeft gemaakt. Toen ik erover hoorde, heb ik het ook aan cliënten verteld. Zij zijn zo blij dat ze nu een laptop hebben. Vooral de kinderen. Zij gebruiken hun laptops voor school, kijken YouTube en kunnen er ook op gamen. Ook mijn nichtje kreeg een laptop. Zij gaat dit jaar naar de middelbare school. Voor haar is het de eerste keer dat ze een eigen laptop heeft. Ze is er superblij mee. En ik vind het fijn dat ze hierdoor beter kan leren.”
“Inmiddels ben ik negen jaar in Nederland. Mijn leven ziet er nu veel beter uit. Ik heb leuk werk, heb goed contact met al mijn buren en heb hier vrienden gemaakt. Nog steeds doe ik elke dag mijn best om mezelf te verbeteren. Niet alleen door beter Nederlands te leren, maar in alles wat ik doe. De laptop helpt me daarbij.”
Help mee!
Wil je mensen zoals Abu helpen? Doneer je gebruikte laptops, tablets en smartphones aan Allemaal Digitaal.