NautaDuthil

NautaDutilh doneert structureel laptops aan Allemaal Digitaal

‘Laptops doneren is voor ons een no-brainer’

Advocatenkantoor NautaDutilh doneert afgeschreven laptops aan Allemaal Digitaal. Dat begon tijdens de coronacrisis, toen er een acute vraag was naar tweedehands laptops voor thuisonderwijs van kinderen uit gezinnen in armoede. Inmiddels doneert het bedrijf afgeschreven apparatuur structureel. Jannie Thissen-van Eck (Manager IT Service Delivery bij NautaDutilh) en Shirley Justice (CSR specialist) vertellen over de overwegingen van het bedrijf.

Het was Jannie Thissen-van Eck al langer een doorn in het oog: afgeschreven laptops lagen op de plank te verstoffen, of werden – tegen betaling – vernietigd. “Zonde, want de apparaten konden prima nog een ronde mee,” vertelt ze. Via een collega hoorde ze van Allemaal Digitaal. Deze stichting knapt afgeschreven digitale apparaten op, wist indien gewenst alle data op een gecertificeerde methode en doneert ze via maatschappelijke organisaties aan mensen die ze nodig hebben.

“Allemaal Digitaal kwam als geroepen,” zegt Thissen-van Eck. “Het initiatief biedt een oplossing voor een concreet probleem: hoe komen we op een verantwoorde manier van onze afgeschreven hardware af? Het is voor ons een win-win: we besparen kosten én maken maatschappelijke impact.”

Sociale verantwoordelijkheid

Maatschappelijke impact is een expliciet streven van NautaDutilh, vertelt Shirley Justice. Zij is de corporate social responsibility (CSR) specialist van het bedrijf. “Met het motto ‘Empowering the Next Generation’ kijken we steeds naar mogelijkheden om als bedrijf maatschappelijke meerwaarde te kunnen leveren,” licht ze toe. Uitgangspunt daarbij zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Justice ziet de donaties aan Allemaal Digitaal als een versterking van de vierde SDG: toegang tot onderwijs. De laptops van Allemaal Digitaal werden in 2020 en 2021 namelijk vooral ingezet om thuisonderwijs mogelijk te maken tijdens de coronamaatregelen. Voor gezinnen in armoede is het niet vanzelfsprekend dat ieder kind over een eigen laptop beschikt, terwijl dat tijdens de coronacrisis een voorwaarde werd om volwaardig onderwijs te kunnen volgen.

Het doneren van laptops via Allemaal Digitaal draagt daarnaast bij aan SDG’s op vlak van duurzaamheid, circulaire economie en klimaat. “Het doneren van laptops draagt bij aan verschillende SDG’s, bovendien konden de laptops direct worden ingezet voor een acuut maatschappelijk probleem. Zo bracht de laptopdonatie veel bij elkaar.”

Inspirerend voorbeeld

NautaDutilh doneerde tot nu toe zo’n 250 laptops, en daarnaast randapparatuur zoals beeldschermen en muizen. Allemaal Digitaal laat donateurs weten waar de apparaten heengaan. “De eerste batch laptops ging naar een nabijgelegen middelbare school,” vertelt Thissen-van Eck. “Het is leuk om te weten dat je direct lokaal impact maakt. Dat je weet dat de laptops hier niet langer in een hok liggen, maar worden gebruikt door kinderen om de hoek.”

Via berichten op het intranet laten Thissen-van Eck en Justice medewerkers weten waar de laptops terechtkomen. Ook plaatsen ze foto’s van de momenten waarop laptops aan Allemaal Digitaal worden overhandigd. “Onderdeel van onze CSR-inspanningen is dat we onze medewerkers aanmoedigen om zelf in actie te komen,” vertelt Justice. “Het uitlichten van inspirerende en concrete voorbeelden zoals Allemaal Digitaal helpt daarbij.”

Structureel doneren

Waar sommige partners van Allemaal Digitaal een eenmalige laptopdonatie deden tijdens de coronacrisis, doneert NautaDutilh structureel. “Allemaal Digitaal is voor ons een perfecte match,” zegt Thissen-van Eck. “Het lost een praktisch probleem op, hebben minder kosten dan voorheen én leveren een maatschappelijke bijdrage. Laptops doneren is voor ons daarmee no-brainer. Ons bestuur staat dan ook volledig achter dit initiatief: het sluit aan bij onze doelstellingen.

“Donaties structureel inbedden in je processen levert ook praktische voordelen op,” vult Justice aan. “Steeds opnieuw overeenkomsten sluiten is meer gedoe dan het in één keer goed regelen.” Andere organisaties die met digitale apparaten werken, kan Justice alleen maar aanraden om deze structureel te doneren. “Ga intern het gesprek aan, probeer het eens en je zult merken hoe weinig moeite het kost – én hoeveel moois het oplevert.”

Laptops doneren

Zo maken we digitale toegang voor iedereen in Nederland bereikbaar. Digitale toegang is geen luxe. het is een basisbehoefte.

Scroll naar boven