digi-hulplijn allemaal digitaal digi hulplijn digitale hulplijn

Nieuws: Allemaal Digitaal bij Tijd voor Max

Op donderdag 25 juni schoven prinses Laurentien (Alliantie Digitaal Samenleven) en staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan tafel bij Tijd voor Max om te vertellen over Allemaal Digitaal en de lancering van de digi-hulplijn.

“De coronacrisis maakte het heel zichtbaar dat we het als vanzelfsprekend hebben gezien dat mensen een digitaal apparaat hebben”, vertelt prinses Laurentien in de uitzending. “De eerste groep waar we ons op richtten, waren schoolgaande kinderen. Zij hadden een laptop of tablet nodig om thuis de lessen te kunnen volgen.” Al snel werden in de keten andere kwetsbare groepen ontdekt. Docenten, ouderen… “Het is geen nieuw probleem, maar door corona is de relevantie van het probleem wel versneld, verscherpt en zichtbaar geworden”, aldus prinses Laurentien.

“Het is geen nieuw probleem, maar door corona is de relevantie van het probleem wel versneld, verscherpt en zichtbaar geworden.”

Tegen welke problemen lopen mensen zonder digitaal apparaat aan? “Dat probleem zit in meerdere lagen”, legt prinses Laurentien uit. “Heel concreet: het niet kunnen meedoen. Als je geen digitaal apparaat hebt, kun je je familie en vrienden niet zien en raak je vereenzaamd. We zijn echter ook geschreven door een 65-jarige vrouw. Zij ging altijd naar de bibliotheek om haar werkrooster te bekijken. Tijdens de quarantaine was dit niet meer mogelijk. Een probleem waar de werkgever geen zicht op had.”

Digihulplijn
DigiHulplijn

“Er gaat letterlijk een wereld open.”

Knops stipt ook een ander probleem van de digitalisering aan: “Er zijn veel mensen in onze maatschappij die om verschillende redenen tijdens de quarantaine nog meer geïnsoleerd raakten. Niet alleen omdat ze geen digitaal apparaat hebben, maar ook omdat ze niet digitaal vaardig zijn. Het is zo mooi dat door dit initiatief mensen weer in contact met elkaar komen. Dit draagt evengoed bij aan de gezondheid van de mensen. Er gaat letterlijk een wereld open.”

Digi-hulplijn

Ook werd tijdens Tijd voor Max de digi-hulplijn besproken. De digi-hulplijn (0800-1508) helpt diegenen die anders zouden blijven zitten met een vraag over hun digitale apparaten. Prinses Laurentien: “Het gaat niet alleen over meedoen, maar ook om de diepere laag. Zelfvertrouwen om het apparaat te durven bedienen.”

“Domme vragen bestaan niet”, vult staatssecretaris Knops aan. “Herhaalvragen zijn ook prima. Op het moment dat je een vraag hebt gesteld en je komt er niet uit, bel dan vooral nog eens.” De hulpvragen die worden gesteld zijn zelfs heel belangrijk, zo benadrukt ook prinses Laurentien. Hier leren wij alleen maar van en zo kunnen we iedereen nóg beter helpen.

Wil je het fragment graag terugkijken? Dat kan hier (vanaf 18.55).

Scroll naar boven