staatssecretaris raymond knops allemaal digitaal

Nieuws: staatssecretaris Knops overhandigt 100 tablets aan zorggroep ‘De Nieuwe Munt’

Eenzaamheid kan worden tegengegaan door digitaal contact. Helaas kan een groot deel van de ouderen online niet meedoen, omdat zij niet beschikken over een digitaal apparaat. Op maandag 22 juni bezocht staatssecretaris Raymond Knops zorggroep ‘De Nieuwe Munt’ in Tegelen waar hij 100 tablets aan ouderen overhandigde.

Door de uitbraak van het coronavirus hebben veel ouderen ervaren hoe handig en fijn het is om te beeldbellen. Helaas was dit niet voor iedereen mogelijk. Zo ook voor de mannenclub van zorggroep ‘De Nieuwe Munt’ in Tegelen. De mannenclub kwam voor de quarantaine regelmatig samen om bij te praten en spelletjes te spelen. Nu hadden ze elkaar al 3 maanden niet meer gezien. De donatie van 100 tablets bleek een zeer welkome gift.

Staatssecretaris Raymond Knops Allemaal Digitaal de nieuwe Munt Tegelen
Staatssecretaris Raymond Knops voor Allemaal Digitaal Bij De Nieuwe Munt in Tegelen

Potje Yahtzee

Dankzij de overhandiging van 100 tablets kunnen de ouderen van de zorggroep niet alleen beeldbellen met familie, vrienden en kennissen, maar ook deelnemen aan digitale dagactiviteiten. De donatie komt voort uit de actie Allemaal Digitaal en is een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven waar staatssecretaris Knops en Prinses Laurentien mede-initiatiefnemers van zijn. Na de overhandiging van de tablets besloot staatssecretaris Knops direct digitaal aan te sluiten bij de mannenclub om een potje Yahtzee te spelen.

“Het fleurt het leven een beetje op.”

De Nieuwe Munt in Tegelen
Blije ontvanger bij De Nieuwe Munt in Tegelen

Digitaal gebbetje

“Het fleurt het leven een beetje op”, zegt één van de mannen over de digitale samenkomst. “Je kunt elkaar zien en toch dingen samen doen. Ik ben heel dankbaar voor dit initiatief. Dat we op deze manier toch wat met elkaar kunnen ondernemen.” Eén van de vrouwen vult hierop aan: “Samen een spelletje doen, betekent ook dat je een gebbetje kunt uithalen. Dat je een geintje kunt maken. Ik denk dat dat ook zeer belangrijk is. Niet eens zozeer het spelletje, wat ook leuk is, maar het onderlinge contact.”

“Samen een spelletje doen, betekent ook dat je een gebbetje kunt uithalen. Dat onderlinge contact is belangrijk.”

De komende periode krijgen de ouderen les in het omgaan met de tablets. Hierbij worden ze begeleid door welzijnmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. De bedoeling is dat de ouderen de tablets gaan gebruiken om te beeldbellen, maar ook om samen spelletjes te spelen. In de toekomst kunnen de tablets ook gebruikt worden voor praktische zaken, zoals online bankieren. Met steun van de omgeving. Bij vragen kunnen de ouderen uiteraard ook bellen met de (gratis!) digi-hulplijn (0800-1508).

Laptops doneren?

Zo maken we digitale toegang voor iedereen in Nederland bereikbaar. Digitale toegang is geen luxe. het is een basisbehoefte.

Scroll naar boven