Hoe digitale apparaten levens veranderen – op bezoek bij de Regenboog Groep 

In onze snel digitaliserende wereld sluit de digitale kloof velen uit van cruciale kansen. Allemaal Digitaal zet zich in om deze kloof te dichten door afgeschreven laptops van bedrijven in te zamelen en te doneren. Dankzij onze samenwerking met maatschappelijke organisaties bereiken de apparaten degenen die ze het meest nodig hebben. Woensdag 5 maart 2024 brachten donateurs en ambassadeurs van Allemaal Digitaal een bezoek aan een van deze organisaties: de Regenboog Groep. 

We worden door een hartelijke vrouw verwelkomd in een ruimte vol computers. Dini, onze gastvrouw en teamleider bij de Regenboog Groep, leidt ons rond in het Actief Computer Centrum. Hier ontvangen de nieuwe eigenaren van onze apparaten hun eerste lessen in digitale vaardigheden. 

Van donatie tot digitaal meedoen 

Deze keer bevonden wij ons in de schoolbanken en liet Dini ons zien waar onze rol eindigt: de overdracht van digitale apparaten aan maatschappelijke organisaties zoals de Regenboog Groep. Wat gebeurt er vervolgens met de laptops en telefoons? 

“Bij de Regenboog Groep is een plekje voor iedereen,” verzekert Dini. “Zij die nergens anders terechtkunnen, zijn hier van harte welkom.” De organisatie onderhoudt nauwe banden met mensen die buitengesloten zijn en die vaak ook in de digitale wereld buiten de boot vallen. Onder hen bevinden zich daklozen, maar ook mensen die andere levensuitdagingen kennen, waardoor digitaal meedoen soms een uitdaging is. 

Een voorbeeld is een man die Jeroen, een Regenboog-vrijwilliger, begeleidt. Na een hersenbloeding vond hij het lastig zijn telefoon te gebruiken. Een andere groep die ze bij de Regenboog bedienen, zijn gastarbeiders die naar Nederland zijn gelokt met de belofte van werk en woonruimte. Na het eindigen van het contract, belanden zij op straat zonder kennis van de taal, zonder laptop of telefoon, zonder dak boven hun hoofd. “Deze mensen hebben niet om hun situatie gevraagd en missen een vangnet,” zegt Jeroen. “De wereld kan soms ontzettend onrechtvaardig zijn,” voegt Dini toe. 

Levensveranderend  

Een gedoneerde telefoon kan het leven van iemand volledig veranderen. Ontvangers zonder dak boven hun hoofd kunnen via een app van de organisatie bijvoorbeeld zien waar ze kunnen eten, douchen of slapen, of waar ze medische hulp kunnen vinden. Zo’n telefoon kan ook de deur openen naar werk en wonen, zoals een baan als fietskoerier of helpen bij het vinden van woonruimte. 

“We zoeken precies uit welk gedoneerd apparaat bij welke ontvanger past. Een dakloze heeft weinig aan een dure laptop, maar kan veel baat hebben bij een telefoon. Terwijl voor iemand met een eigen woning een laptop juist heel nuttig kan zijn.” 

Digi-lessen voor nieuwe kansen 

“Vaak is er schaamte, maar ook angst.”

Dini, Regenboog Groep

De nazorg die de Regenboog Groep biedt is essentieel, aangezien veel ontvangers weinig tot geen ervaring hebben met de digitale wereld. “Vaak is er schaamte, maar ook angst. Angst dat ze worden gevolgd door de overheid of dat bankieren via een app onveilig is,” legt Dini uit. 

Voor de aanwezigen, die dagelijks aan schermpjes gekluisterd zijn, is het moeilijk voor te stellen dat er mensen zijn die digitaal niet mee kunnen komen. Toch zijn er ruim 2,5 miljoen mensen die buitengesloten zijn van de digitale wereld en4 miljoen mensen die digitaal regelmatig vastlopen, zoals met DigiD. Geen wonder, aangezien de digitale ontwikkelingen razendsnel gaan. 

Daarom zijn niet alleen goede apparaten, maar ook de juiste kennis en vaardigheden van belang. De Regenboog Groep biedt begeleiding en computerlessen aan, waarbij ‘Digimaatjes’ een cruciale rol spelen. “Samen aan de slag gaan is veel minder intimiderend dan alleen,” merkt Jeroen. 

De lessen en het niveau van de cursisten lopen uiteen van absolute beginners tot gevorderden die leren programmeren. Dankzij deze lessen en vaardigheden vergroten deelnemers hun kans op betaald werk. 

“Ik zie dat mensen dankzij die laptop of telefoon weer uit de put kunnen komen.”

Jeroen, Regenboog Groep

Uit de put 

“We zijn enorm dankbaar voor de apparaten van Allemaal Digitaal,” zegt Jeroen. “Ik zie dat mensen dankzij die laptop of telefoon weer uit de put kunnen komen. Of het nu is door een uitkering aan te kunnen vragen of door woonruimte te kunnen zoeken. Maar helaas is er nog steeds een tekort aan apparaten.” 

Voor de aanwezige donateurs was het bezoek een eyeopener: “Het is indrukwekkend om te zien waar onze laptops terechtkomen. Je realiseert je niet hoeveel impact één enkele laptop kan hebben. Op kantoor liggen honderden laptops ongebruikt in de kast, terwijl hier één laptop al een wereld van verschil kan maken in iemands leven.” 

Een andere donateur voegt toe: “Als je hier bent, voel je echt de noodzaak om meer laptops en telefoons beschikbaar te stellen.” 

Scroll naar boven