Sake Algra: “Je kunt met weinig moeite en tegen lage kosten enorme maatschappelijke impact maken.”
Via Allemaal Digitaal kunnen organisaties afgeschreven laptops doneren aan mensen die deze nodig hebben. Waarom zou je dat doen en wat komt daarbij kijken? Sake Algra heeft als directeur van T-Systems de afgelopen jaren honderden laptops gedoneerd via Allemaal Digitaal en vertelt waarom.
Laptops doneren: een werknemersinitiatief
Het begon als een werknemersinitiatief. Medewerkers van T-systems kunnen ieder jaar goede doelen aandragen voor een gift vanuit het liefdadigheidsfonds van het bedrijf. In 2020 stelde een medewerker voor om afgeschreven laptops te doneren aan Allemaal Digitaal. Normaal gesproken werden die per opbod verkocht aan de hoogste bieder. Waarom zouden ze de laptops niet weggeven aan mensen die ze goed kunnen gebruiken? De slogan van het moederbedrijf van T-Systems, Deutsche Telekom, luidt immers: ‘We won’t stop until everyone is connected’.
“Die medewerker had een steengoede pitch,” vertelt Sake Algra, destijds directeur bij T-Systems en sinds kort met sabbatical. “Hij liet zien dat lang niet iedereen toegang heeft tot digitale apparaten en dat dat leidt tot kansenongelijkheid. Het was voor mij een eye-opener: mijn kinderen hebben apparaten in overvloed, zonder heb je een totaal andere uitgangspositie. Vooral het filmpje van Yusuf raakte mij. Die jongen kan eindelijk zijn dromen verwezenlijken doordat hij een laptop kreeg: hoe mooi is dat?”
Van eenmalige naar een structurele donatie
Het eerste jaar doneerde T-Systems zo’n 300 laptops. “Er was intern veel draagvlak,” vertelt Algra. “Iedereen wilde helpen. Mensen hebben vrijwillig de interne logistiek op zich genomen zodat alle laptops op een bepaald moment klaarstonden en feestelijk konden worden opgehaald. Het maakte veel positieve energie los.”
Het jaar erop doneerde T-Systems wéér laptops – nu niet vanuit het liefdadigheidsfonds, maar vanuit de operatie zelf. “Aanvankelijk zag ik het als een eenmalige actie,” zegt Algra. “Gaandeweg realiseerde ik me dat het probleem niet is opgelost met 300 laptops. Volgend jaar zijn er weer nieuwe mensen die laptops nodig hebben. Bovendien zijn de laptops tweedehands, dus die hebben niet het eeuwige leven. Daarom besloten we om voortaan structureel laptops te doneren.”
‘Bestuurders leven in een bubbel’
Algra is inmiddels ambassadeur voor Allemaal Digitaal. Hij helpt om andere directeuren te overtuigen om zich bij dit initiatief aan te sluiten. Wat houdt ze tegen? “Het is vooral onwetendheid,” zegt Algra. “Je leeft als bestuurder in je eigen bubbel; je komt niet snel in contact met mensen die het zoveel minder hebben. Ik had er eerlijk gezegd ook niet vaak bij stilgestaan dat niet iedereen een laptop heeft. En hoe groot de gevolgen daarvan zijn – zeker voor de schoolgaande jeugd. Bovendien heb je als bestuurder gewoonweg veel aan je hoofd. Wat er gebeurt met afgeschreven laptops is niet je allereerste prioriteit.”
Gelukkig is er steeds meer bewustwording over dit onderwerp, zeker ook door de versnelde aandacht voor digitaal onderwijs tijdens corona. Maar er is nog een wereld te winnen. Sommige organisaties weten niet precies wat de financiële impact is van dergelijke donaties. Meestal worden afgeschreven laptops geveild en bij een donatie lopen organisaties die inkomsten mis. Maar die kosten stellen weinig voor, zegt Algra. “In veel gevallen is de hardware al afgeschreven. Tweedehands laptops leveren bijna niets op, terwijl de maatschappelijke meerwaarde gigantisch is.”
Anderen maken zich zorgen over de veiligheid. “Bedrijfslaptops bevatten dikwijls gevoelige informatie. Dat kan een psychologische barrière vormen om te doneren,” vertelt Algra. Daarom is het zo goed dat Allemaal Digitaal een professioneel refurbish-proces heeft, garanties geeft en ook na afgifte van de laptops de nodige ondersteuning biedt, zegt Algra. “Je wordt als organisatie ontzorgd en kunt ervan op aan dat er zorgvuldig met de apparatuur wordt omgegaan. Alle data en wachtwoorden worden professioneel gewist volgens een gecertificeerd proces. De stichting zorgt ervoor dat de laptops goed terechtkomen.”
Laptops doneren is een ‘no-brainer’
Bovendien levert het doneren van laptops bedrijven ook het nodige op. “Het doneren van laptops sluit naadloos aan bij de MVO-doelstellingen die veel organisaties hebben,” zegt Algra. “Het heeft maatschappelijk nut en draagt bij aan duurzaamheid en circulariteit.” Klanten en medewerkers vinden het steeds belangrijker dat organisaties iets terugdoen voor de samenleving, legt hij uit. “Het zorgt niet alleen intern voor betrokkenheid, maar het draagt ook bij aan je positionering naar de buitenwereld.”
Laptops doneren is kortom een ‘no-brainer’, aldus Algra. “Je kunt met weinig moeite en tegen lage kosten enorme maatschappelijke impact maken.” Voor organisaties die hun hardware leasen volstaat ook een donatie, vervolgt hij. “Voor 200 euro kan de stichting al een gebruikte laptop aanschaffen en ter beschikking stellen.”
De belangrijkste motivatie voor Algra is wat een donatie teweeg kan brengen. “Lees de prachtige, ontroerende ervaringsverhalen van Allemaal Digitaal en je begrijpt dat je écht het verschil kunt maken,” zegt hij. “Toegang hebben tot de digitale wereld maakt dat levens een andere wending kunnen nemen. Dat kinderen een betere toekomst krijgen, een toekomst waar ook zij recht op hebben. Daarom is mijn oproep aan collega-bestuurders: zet het op de agenda en ga aan de slag.”
Laptops doneren?
Met de donaties van bedrijfslaptops- en tablets maken we digitale toegang voor iedereen in Nederland bereikbaar. Digitale toegang is geen luxe. het is een basisbehoefte.