“We vonden het belangrijk om onze laptops een tweede leven te geven bij mensen die ze echt nodig hebben.”

De nationale bibliotheek (KB) heeft onlangs een mooie stap gezet in het bevorderen van digitale inclusie door maar liefst 500 laptops te doneren aan Allemaal Digitaal. Dit heeft niet alleen impact gemaakt op het leven van mensen met minder toegang tot de digitale wereld, maar ook een krachtig signaal afgegeven aan andere organisaties: iedereen kan bijdragen aan een meer inclusieve digitale samenleving! Leo van der Linden, Domein eigenaar Werkplek, vertelt over het proces.

“We kwamen via Merit, de directeur van Allemaal Digitaal, in contact met dit mooie initiatief. Het doel is helder: mensen die minder bedeeld zijn toegang geven tot digitale middelen, zodat zij kunnen meedoen in een wereld die steeds verder digitaliseert,” vertelt Leo. “Denk aan kinderen die goed onderwijs willen volgen of mensen die een baan proberen te vinden. Digitale inclusie is vandaag de dag cruciaal.”

Een logische keuze

Hoewel de laptops economisch afgeschreven waren, zou KB normaal gesproken een vergoeding ontvangen door de apparaten terug te sturen naar de leverancier. Leo: “We hebben een afweging gemaakt: met het doneren van de laptops zouden we in vijf jaar tijd zo’n 40.000 euro aan inkomsten mislopen. Maar in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen vonden we het belangrijk om onze laptops een tweede leven te geven bij mensen die ze echt nodig hebben.”

Na een positief advies aan de directie en de nodige besluitvorming werd het proces in gang gezet, wat grotendeels soepel verliep, mede dankzij de ondersteuning van Allemaal Digitaal. “Het vernietigen van de gegevens werd professioneel uitgevoerd door Allemaal Digitaal, waardoor wij bijna volledig ontzorgd werden. Uiteindelijk kostte het ons minder tijd dan wanneer we de apparaten naar de leverancier hadden teruggestuurd. Het was een prettige samenwerking,” voegt Leo toe.

Sociale functie

De laptops krijgen via Allemaal Digitaal een tweede leven, een aspect dat Leo erg belangrijk vindt. “Hergebruik en circulariteit worden steeds belangrijker. Het geeft een fijn gevoel dat deze apparaten anderen helpen om actief deel te kunnen nemen aan de samenleving,” benadrukt hij.

Deze stap sluit naadloos aan bij de bredere missie van KB. Leo: “Wij hebben als nationale bibliotheek ook een sociale functie. Iedereen moet de kans krijgen om digitaal vaardig te worden. Als je vandaag de dag geen toegang hebt tot een computer, is het bijna onmogelijk om mee te draaien in de maatschappij. Van studeren tot het vinden van een baan – je kunt er simpelweg niet omheen.”

Rol van de bibliotheek

KB ziet het succes van deze donatie als een voorbeeld voor andere bibliotheken en organisaties, en roept hen op om soortgelijke stappen te overwegen. “Het kost relatief weinig om afgeschreven apparaten te doneren, en je helpt er ontzettend veel mensen mee. Het is een mooie kans om maatschappelijk impact te maken en bij te dragen aan digitale inclusie,” zegt Leo.

Bibliotheken spelen al een belangrijke rol bij de digitale inclusie door de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) en cursussen digitale vaardigheden. Sommige bibliotheken bieden hiernaast ook een laptop beschikbaar zodat ook mensen zonder toegang tot de digitale wereld mee kunnen doen. “Als kennisinstellingen zijn we al sterk verbonden met de maatschappij. Door oude hardware te doneren, dragen bibliotheken bij aan een meer gelijke toegang tot digitale middelen. Dit sluit perfect aan bij onze missie om kennis en informatie voor iedereen toegankelijk te maken.”

Doneer

Wil je ook laptops doneren? Dan stimuleer je digitale toegang en inclusie. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere wereld.

Scroll naar boven