Videobellen is een fijne manier om je naasten te zien én spreken. Zo kan je zoon met je meekijken wanneer je de meterstanden afleest. En kun je op elk gewenst moment de laatste tekening van je kleinkind bewonderen. Gewoon vanuit je eigen woning. Videobellen maakt het mogelijk. Maar hoe werkt het precies?
Waar het vroeger de nodige tijd en moeite kostte om te bellen, kun je nu met één druk op de knop in contact komen met de hele wereld. Of misschien nog wel belangrijker: de mensen die de hele wereld betekenen voor jou. Dankzij videobellen kun je niet alleen de vertrouwde stem van je geliefden horen, maar hen ook zien. Elkaar écht even in de ogen aankijken. In verbinding zijn. Letterlijk én figuurlijk.
Wat heb je nodig?
Met een digitaal apparaat en internetverbinding is het voor iedereen mogelijk om te videobellen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een desktopcomputer, laptop, smartphone en tablet. Dit digitaal apparaat moet dan wel beschikken over een videobelprogramma. Deze zijn (vaak) gratis te downloaden en te gebruiken.
Daarnaast moet het digitaal apparaat beschikken over een webcam/camera, microfoon en luidsprekers. Bij digitale apparaten als een laptop, tablet en smartphone zijn deze laatste drie dingen in de meeste gevallen al ingebouwd. Wat je verder nodig hebt, is het mobiele telefoonnummer (en soms zelfs alleen het e-mailadres!) van degene die je wilt bellen. Dit verschilt per applicatie.
Wat heb je nodig als je met iemand wilt videobellen? In het kort:
- Een digitaal apparaat, zoals een desktopcomputer, laptop, smartphone of tablet;
- Een internetverbinding;
- Contactgegevens (mobiele telefoonnummer of e-mailadres) van de persoon waarmee je wilt videobellen;
- Videobelbenodigdheden: videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers.
Welk videobelprogramma moet ik kiezen?
Er zijn verschillende videobelprogramma’s die je gratis kunt downloaden en veilig zijn in gebruik. WhatsApp, Skype, FaceTime, Zoom… Enzovoorts. SeniorWeb schreef een ontzettend nuttig artikel over de verschillende videobellapps en hun mogelijkheden. Ze hebben zelfs per videobellapp een handig stappenplan uitgeschreven. Neem gerust de tijd om de artikelen door te nemen en te ontdekken hoe het werkt.
Hulp nodig? Bel (gratis!) de Digi-Hulplijn!
Is de online instructie niet helemaal duidelijk? Vind je het spannend om te videobellen? Of lijkt het je fijn als iemand persoonlijk de verschillende stappen met je doorloopt? Bel dan (gratis!) de Digi-Hulplijn. De Digi-Hulplijn wordt bemand door het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de bibliotheken. Je kunt hier al je vragen stellen over je digitale apparaten, maar ook bij het gebruik hiervan. Het gratis telefoonnummer is dagelijks van 09:00 – 17:00 uur bereikbaar op 0800-1508.